Friday, 6 November 2015

^SEJAUHMANA KEBENARANNYA VITAMIN C MAMPU MENGURANGKAN BERAT BADAN ANDA^

Vitamin C dan penurunan berat badan terutamanya di bahagian lemak di perut. Sejauhmana kebenarannya Vitamin C ini mampu mengurangkan berat badan anda terutamanya di bahagian lemak perut. Kawasan yang boleh dikatakan 'lemak tepu' dan paling ditakuti oleh ramai orang. Meh kita cungkil apa kaitan Vitamin C dan berat badan ni yer.
  • Vitamin C dan Lemak di Perut

Vitamin C yang mencukupi adalah penting untuk metabolisme lemak yang betul. jika kita tidak mendapat Vitamin C yang mencukupi akan menyebabkan berat badan meningkat dan ukuran pinggang semakin membesar. Mereka yang tidak mendapat vitamin C yang mencukupi lebih cenderung untuk mempunyai lebih lemak yang banyak dibahagian perut walaupun penurunan berat badan secara keseluruhan. Sebab itu, jangan terkejut bila Korang jumpa orang yang kurus, tapi perutnya buncit.


Image result for obese person diet

Vitamin C diperlukan untuk penghasilan molekul yang digunakan dalam pengoksidaan, atau metabolisme, tisu lemak. Tanpa vitamin C yang cukup, badan kita tidak dapat menggunakan lemak yang tersimpan. Badan kita masih menghasilkan tisu lemak untuk tenaga, tetapi tidak dapat menggunakannya. Ini menyebabkan lemak bertumpu, terutamanya di kawasan perut atau nama lainnya perut buncit.

  • Vitamin C dan Senaman

Kekurangan vitamin C membawa kepada penurunan dalam penggunaan lemak semasa latihan, menurut "Metabolisme Pemakanan." Malah semasa menjalani aktiviti yang berat, badan tidak mampu untuk memetabolismekan lemak tanpa vitamin C. Ini dapat menunjukkan mengapa sesetengah orang berat badannya tidak turun walaupun telah melakukan senaman yang kerap...Ada kebarangkalian mereka mungkin kekurangan vitamin C. Dengan vitamin C yang mencukupi, anda mungkin meningkatkan potensi pembakaran lemak anda semasa latihan sebanyak 400 peratus.

Vitamin C Mengurangkan Berat Badan


Menurut "Jurnal American College of Nutrition", pengambilan Vitamin C dapat meningkatkan kehilangan lemak sebanyak kira-kira 30 peratus,  Dua puluh peratus daripada orang dewasa Amerika tidak mendapat vitamin C yang cukup, oleh itu mereka mudah terdedah kepada ketidakupayaan untuk membakar lemak. Walau bagaimanapun, dengan mendapatkan vitamin C yang mencukupi,  secara drastik boleh meningkatkan peluang anda untuk kehilangan lemak di perut.


Okay, ni kisah Vitamin C dan penurunan berat badan. Sekiranya Korang berminat untuk mendapatkan konsultansi dan pesanan vitamin...Korang boleh je hubungi Saya seperti dibawah.


Email : cikwana@gmail.com
Call/SMS/Whatsapp : 010-2114231
COD : Lekir/Sitiawan/Manjung
POSTAGE : Seluruh Malaysia

Sunday, 20 September 2015

#KorangTauTak Apa Sebenarnya MLM?

Assalamualaikum, harap korang yang singgah di blog Saya semuanya sihat dan sentiasa didalam lindungan-NYA. Hari ni nak share pasal MLM..bukan Maharaja Lawak Mega okay!

Korang tau tak


MLM ni ape sebenarnya?kalau nama panjangnya Multi Level Marketing..dan kalau korang nak tau, MLM ni memang antara cara pemasaran utk menjual produk atau perkhidmatan pada pelanggan.



Yang tak bestnya bila org sebut MLM mesti ada je yg elergik..sama la macam Saya satu masa dulu..bukan ape sebab pernah terkena dengan mereka yg salah gunakan teknik ni..makan ribu gak la abis duitnya..


Sehinggalah Saya join Shaklee ni, pada awalnya serius memang tak tau pun yg Shaklee ni MLM.. masa tu memang tak ambik tau pun sebab Saya target Saya nak makan produk dia utk hilangkan rasa sakit yg Saya alami masa tu lah.


Sebelum tu memang pulun survey baca testimoni bagai..pastu terus sign up ahli..fikir nak jimat kat situ. Dah sign up bagai barulah Saya tau yg Shaklee ni MLM rupanya.. Tapi Saya tak kesal pun join sebab Saya alami kesan yg baik lepas makan produk dia.



Apa yg Saya boleh kongsikan kat sini,kekuatan produk tu sendiri yg membuatkan Saya jatuh suka kat MLM ni..tak perlu nak dagang2 orang..bukanlah maksudnya tak perlukan orang..masih perlukan orang..korang buatlah apa2 bisnes pun still perlu pada networking kan..



Tak payah nak risau sebab dlm Shaklee, bila korang usaha bertingkek-tingkek, bonusnya koranglah yg rasa..kalau suam2 kuku usahanya..bonus pun suam2 kuku la juga.


Jenama Syarikat Yang berkonsepkan MLM
Selain bonus tu mainpoint..Saya tetap suka nak share satu kelainan yg Saya yakin takkan dapat kat mana2 MLM, ukhwah fillah..amalan rohani. Ni satu perkara yg cukup manis..serius tak rugi lah Saya join..Upline2 sideline downline masing2 saling ingat mengingati pada Pencipta Kita.


Macam tadi Saya sempat utk berada dalam kelas tafsir even streaming..ilmu tetap sampai dan boleh diserap. Syukur.. 



Nak rasai  MLM yang luarbiasa lain, Jom bersama Saya..kita bina empayar.. :)



WA Wana Mohd Tahir / 010-2114231



#shaklee

#kttshaklee
#kelabbloggerjutawan

^PELUANG MELANCONG PERCUMA KE BANGKOK PALING GILER ABAD INI^

Assalamualaikum..Korang apa khabar? Maaf ambil masa yang lama nak meng'vakum' sawang dalam blog Saya. In Sha Allah lepas ni setiap minggu akan ada je entry dari Saya. Sebenarnya nak cerita dengan korang pasal peluang melancong ke Bangkok paling giler abad ini wey..habaq pi kat hangpa.. ;)

Bangkok View


Mesti korang terfikir-fikirkan apalah yang hebat sangat percutian ni...sampai giler bagai! Okay, let me share uolls a story (speaking sikit takpe no).. peluang melancong secara percuma ni adalah tajaan daripada company pendapatan pasif Saya iaitu Shaklee Malaysia Sdn Bhd. 

Star Asia Trip Bangkok 2016



Korang tahu tak, apa syarat-syaratnya nak pergi melancong free ke Bangkok ni? Okay, syarat nak pergi mudah je, korang kena DAFTAR AHLI hari ini, kemudian korang hanya perlu ikut je Guide yang diberi. Keahlian hanya RM69 Sahaja. Seterusnya bila dah follow guide yg diberi, automatically the vacation belongs to you! Percutian MEWAH PERCUMA KE BANGKOK ini menjadi milik korang!! :)

Amacam, suka tak??? Untuk pengetahuan Korang lagi, masa tawaran ni bermula September 2015 - April 2016 tau.. Ahli lama yang tak aktif pun layak jugak nak ikut peluang melancong ke Bangkok ni..yang penting follow guideline yang diberi ok..


Korang tau tak, disamping dapat tiket penerbangan, hotel penginapan dan makan serta ada Gala Nite PERCUMA...Korang jugak akan dapat tunai untuk Shopping sekurang-kurangnya RM6000 (Bonus 4 bulan).. perghh..giler tak percutian ni??serius gilerkan.. :)

Ke Bangkok Kita!
So apalagi, jomlah sertai Saya and the geng melancong secara percuma ke Bangkok! Boleh kita manja-manjakan diri setelah penat bekerjakan.. Korang takmo tunggu lama-lama okay...Korang perlukan khidmat Saya, korang just hubungi je Saya kat details di bawah ni yer..I'll try my best to help u guys to becomes healthy, rich and dermawan..

Jumpa di lain chapter!daa.. Salam! :)

FB : Wana Mohd Tahir
PAGE : Khyranaeems Vitastore
Email : cikwana@gmail.com
Call/SMS/Whatsapp : 010-2114231
COD : Kayan/Lekir/Sitiawan/Manjung
POSTAGE : Seluruh Malaysia




Saturday, 25 July 2015

~^ASAM GELUGUR OH! ASAM KEPING^~


Salam Syawal ke-9 semua..terlampau sangat dalam mood raya sampai blog pun bersawang..huhu..belum terlewat nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat pengunjung blog Khyranaeems Vitastore..Moga kalian sentiasa dalam lindungan Allah SWT..Okay, Saya nak share kisah asam gelugur oh! Asam keping la hari ni..

Tiba- tiba teringatkan kejadian sewaktu Saya dan kawan-kawan sekerja bertandang ke rumah keluarga mertua sahabat Saya ni..sahabat yang merangkap anak downline Saya dalam bisnes Shaklee..Kali pertama terpandangkan buah asam gelugur a.k.a asam keping.

Penawar Darah Tinggi
Asam Gelugur Muda

Rumah keluarga mertua sahabat Saya ni terletak di Kampung Pauh Bukit Gantang Perak. Masa ni Saya dan rakan sekerja ditugaskan berkhidmat di Kampung Selinsing. Pertama kali menjejakkan kaki di daerah ini walaupun Saya memang anak jati Perak tapi bukan semua tempat di Perak yang saya sampai. Seronok juga bila sesekali menjejakkan kaki di kampung orang ni..

Berbalik kepada kisah asam gelugur oh!asam keping tadi, memang menarik sangat hati Saya dengan buah asam gelugur ni. Di kampung mertua sahabat Saya ni memang dikelilingi pokok-pokok buah-buahan. Ada pokok asam gelugur, pokok durian dan semestinya pokok pauh atau nama glamer orang kampung Saya panggil pokok pelam.

Keluarga mertua sahabat Saya memang memproses asam gelugur untuk dijadikan asam keping. Kalau tengokkan asam gelugur yang telah dihiris menggunakan alat pemotong khas untuk buah ini memang sangat mengkagumkan dan menarik minat kami yang datang. Siap mintak bawa balik lagi...

Saya memang tak lepaskan peluang untuk bawa balik buah asam gelugur untuk dicuba sendiri dirumah. Kiranya tahan berbulan la Saya tak perlu nak membeli asam keping.

Sebenarnya beruntung juga penduduk disini sebab tak perlu nak beli asam keping, sebiji buah asam gelugur tu dah boleh tahan berbulan. Saya memang suka cari yang homemade ni nampak segar dan warnanya sangat cantik. Kalau kat pasar harga sepiring kecil asam keping ni RM2 tau. 



Kata orang asam keping ni bagus untuk turunkan bacaan darah tinggi. Mungkin sebab rasanya yang masam tu. Tapi tak semua orang boleh tahan rasanya yang terlalu masam tu. Kalau Saya buat masak lemak cili padi memang wajib masukkan asam keping banyak sikit sebab suka masamnya tu..

Banyak sebenarnya kegunaan asam keping ni...pada penghidap hipertensi kalau tak lalu nak makan asam keping..Saya syorkan supplimen kesihatan semulajadi Shaklee ni..

Cadangan Set Darah Tinggi


Okay, sampai sini dulu..jumpa di lain entry. Seperti biasa untuk khidmat bantuan berkaitan supplimen Shaklee roger Saya kat sini naa.. :)


Call/SMS/Whatsapp/Telegram:010-2114231
COD:Kayan/ Lekir/Sitiawan/Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia

Saturday, 4 July 2015

RESEPI CHEESEKUT CAIR DIMULUT ENAK DITEKAK KHYRANAEEM

Assalamualaikum semua..Apa khabar? didoakan korang semua sihat dan dilindungi Allah SWT. Selamat menjalani ibadah puasa. Diam tak diam hari ni dah hari ke 17 seluruh umat Islam berpuasakan..Semoga puasa kita semua diterima Allah SWT. Sempena cuti Nuzul Al-Quran ni Saya plan nak buat cheesekut la untuk anak-anak syurga Saya..Bukan saja anak-anak yang suka makan..mak budak pun suka juga tau..meh Saya kongsikan resepi Cheesekut cair dimulut enak ditekak Khyranaeem..InshaAllah untuk korang jugak!! ;)

Salah satu aktiviti Saya di masa lapang adalah mencuba resepi yang simple macam Cheesekut ni la..Sebenarnya dah banyak kali juga la Saya buat..bila dah terror sikit Saya pun dengan slumbernya mengolah mengikut citarasa dan keinginan tekak kami anak-beranak...hihi. Saya suka gunakan biskut crackers deluxe original flavor dari Hup Sen..biskutnya yang lemak masin ni terasa bila kita gabungkan dengan creamcheese nanti..Okay kat bawah ni bahan-bahan yang Saya gunakan untuk Cheesekut.

Bahan-bahan CheesekutBiskut Deluxe Crackers Original Falavor (brand Hup Seng)
Fresh Milk Dutch Lady
Nestum
Milo
Oreo
Mealshakes
Susu pekat

Cara-cara nak buat Cheesekut ni macam ni ye..

Step 1. 
Korang kena putar Creamcheese dan susu pekat dalam 1/2 cawan dalam mixer atau blender (Kuguna blender saje)



Step 2.
Ambil loyang empat segi atau tupperware dan seangkatan dengannya untuk kita susun biskut.



Step 3
Dalam bekas lain tuangkan freshmilk ke dalam mangkuk untuk celup biskut selama 3 saat. (Just balik2 kan je)



Step 4.
Kini tiba proses menyusun biskut yang telah dicelup tadi..setelah selesai susun biskut untuk layer pertama,..masa ditunggu2 untuk mem'piping' creamcheese pun tiba..(tengok kat bawah)



Step 5. 
Selepas disapu creamcheese, korang boleh tabur kat atas creamcheese tadi dengan nestum ke, oreo ke, milo ke dan kalau ada Mealshakes Shaklee pun boleh tau..at least lain dari yang lain sikit.. 



* Kemudian korang ulang Step 2 hingga 5 sampai selesai okay:) Selamat mencuba!



Step 1 & Step 2


Step 3

Step 4 & Step 5

Done Cheesekut Ready To Eat


Okey, Selamat Mencuba Cheesekut dari Saya..Kalau korang nak tambah Snek sihat boleh letakkan Mealshakes diatasnya..Tak tau macamane nak dapatkan Mealshakes?? Boleh je terus menghubungi Saya disini


Call/SMS/Whatsapp/Telegram:010-2114231
COD:Kayan/ Lekir/Sitiawan/Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia

7 PETANDA MASALAH KESIHATAN PUNCA BADAN LESU

Kita sering menyalahkan keadaan sibuk bekerja dan melaksanakan tugas harian sebagai punca badan lesu. Tetapi bagaimana pula jika keletihan tadi bukan disebabkan oleh masalah sibuk bekerja atau aktiviti harian.KIta disarankan melakukan perubahan sekiranya hal sebegini bukan berpunca daripada aktiviti harian. Terdapat 7 petanda masalah kesihatan punca badan lesu.Antaranya adalah:
  • Tiroid. 
Ia terjadi jika hormon tiroid bermasalah, sekiranya kita melakukan aktiviti biasa yang menyebabkan kita mudah letih. Ini kerana kelenjar tiroid lazimnya ditemui di bahagian leher yang menghasilkan hormon akan mengawal metabolisme. Manakala hipertiroid pula menyebabkan kita mudah lemah otot dan akan mula menyerang peha. Penyakit tiroid ini boleh dikesan melalui ujian darah.

Gadis Kemurungan

  • Anemia
Biasanya berpunca daripada kekurangan sel darah merah yang menyalurkan oksigen dari paru-paru ke dalam sel dan tisu. Ia boleh menyebabkan masalah sesak nafas dan lemah. Anemia juga disebabkan oleh kekurangan zat besi dan vitamin. Ibu mengandung dan menyusukan anak sangat memerlukan zat besi tambahan untuk keperluan tubuh mereka.
  • Diabetis
Okay, penyakit yang membimbangkan semua orang. Ini kerana 1 juta orang didunia didiagnosis diabetis 2 setiap tahun. Ia berpunca apabila glukosa tidak memberi tenaga untuk tubuh. Ia terjadi disebabkan oleh pesakit itu sendiri tidak mengambil sukatan yang betul menyebabkan gula terkumpul dalam darah dan mengakibatkan badan lesu.

Diabetis Punca Badan Lesu

  • Rheumatoid Arthritis (RA)
Ia berlaku apabila sistem imun menyerang tisu sendi yang sihat. Serangan ini boleh menyebabkan kerosakan tulang dan tulang rawan. Kesannya pesakit akan mengalami rasa lesu yang melampau, kurang bertenaga, tiada selera makan dan sengal sendi. RA juga merupakan penyakit yang selalu menyerang golongan berusia.
  • Kemurungan
Setiap orang berbeza namun sesuatu yang ketara dilihat adalah mereka yang mengalaminya tidak bertenaga. Mereka yang mengalami kemurungan bukan sahaja menyebabkan fizikal lemah tetapi ianya juga menyebabkan mental. Kemurungan tidak boleh dipandang enteng dan perlu segera mencari solusi untuk tanggani masalah ini agar kehidupan kembali produktif.

Badan Lesu Tidak Produktif dalam Menjalankan Aktiviti Harian

  • Masalah Tidur atau Imsomnia
Mereka yang sukar tidur juga boleh menyebabkan badan lesu. Ini kerana masa yang diperuntukkan untuk tidur tidak dapat dilaksanakan sebaik mungkin. Mereka yang mengalami imsomnia boleh mengganggu jadual harian dan sekiranya tidak dibendung boleh mengundang penyakit kronik.
  • Keletihan Kronik
Keletihan yang terlampau ini  muncul secara tiba-tiba datang dan pergi tidak mengira waktu. Kadang-kadang apabila menjalankan aktiviti yang biasa atau mudah juga boleh mengakibatkan diri mengalami keletihan yang kronik. Hal ini perlu segera dibendung kerana ianya tidak boleh diselesai hanya dengan tidur. Perlu merujuk kepada pakar kerana ia boleh menjejaskan kesihatan dan aktiviti harian.

Cara atasi 7 tanda masalah kesihatan punca badan lesu adalah mereka yang mengalami masalah begini hendaklah mendapatkan tidur yang secukupnya, mereka juga perlu mengurangkan aktiviti sosial. Disamping itu, pengambilan makanan yang berkhasiat sangat penting untuk atasi punca badan lesu ini.Selain pemakanan, pengambilan air kosong yang banyak juga perlu supaya badan mendapat oksigen yang cukup dan boleh terhindar daripada masalah lesu yang melampau.

Saya ada sebuah video yang ingin dikongsikan dengan anda.Moga perkongsian daripada Puan Lyna  ini dapat membantu anda diluar sana agar tidak mudah lesu dan sentiasa  produktif dalam melaksanakan aktiviti harian. Selamat menonton!


Atasi Badan Letih Lesu Setiap Kali Travel. Say NO to Panadol or MC Lagi Dah! from iReach HD on Vimeo.



Sebarang info atau maklumbalas berkaitan produk dan sebagainya, anda boleh menghubungi Saya disini.

Call/SMS/Whatsapp/Telegram:010-2114231
COD:Kayan/ Lekir/Sitiawan/Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia




Thursday, 2 July 2015

::7 Tip Bakar Kalori Tanpa Senaman::

7 tip bakar kalori tanpa senaman? Boleh percaya ke tu?mesti anda tertanya-tanyakan, macamana hendak diet tanpa perlu senaman ni..tanpa perlu bermandi peluh di trek joging atau gimnasium? Sebenarnya ada je cara yang paling mudah untuk kita amalkan. Okay, meh Saya kongsikan 7 tip bakar kalori tanpa senaman dengan anda semua yer..

  • Tip 1: Buang ABC

Tahu tak penghalang utama untuk kurus adalah ABC. Jangan terkejut ye, A adalah Alkohol, B adalah bread (roti) dan C adalah Complex Carbohydrates (Karbohidrat Kompleks). Oleh itu sebagai langkah pertama, perkara yang perlu dikikis jika mahu berdiet ialah mengikis tabiat meminum alkohol(kepada mereka yang mengambil alkohol). Kemudian kurangkan pengambilan makanan berkarbohidrat tinggi terutamanya nasi dan roti. Dengan izinNya membantu.

  • Tip 2: Tidur Untuk Kurus.

Betul ke ni tidur dapat menurunkan berat badan? Okay, menurut pengkaji kesihatan, kadar metabolisme seseorang itu meningkat sebanyak 40peratus jika ia menikmati tidur yang secukupnya (sukanye Saya..maklumlah ratu tidurkan..hihi). TAPI jangan pula tidur berlebihan silap gaya badan boleh jadi gemuk tau..Jadi tidurlah sekadar mengumpul tenaga untuk esok.

Bakar Kalori Tanpa Senaman




Okay tip ni memang penting sebab sebagai langkah awal untuk memulakan hari sarapan merupakan pembekal tenaga utama selepas semalaman kita tidur. Jadi otak dan badan perlukan sangat bekalan untuk jana kembali sistem badan. Selain itu untuk elak lapar pada siang hari.

  • Tip 4: Minat Makanan Rempah

Apa kena mengena makanan rempah pula ni.. Okay, ni menurut pengkaji diet dari Jepun, katanya makanan yang mempunyai rempah seperti lada hitam, lada merah, lada hijau dan lada sulah mampu meransang pembakaran lemak. Jadi rajin- rajinkanlah diri untuk mencuba makanan yang berempah yer.

  • Tip 5: Tinggalkan C.S.I.?

Apa kaitan CSI untuk kurus ni? C.S.I. ni sebenarnya bukanlah Crime Scene Investigation tu..tapi C.S.I ialah Chocolate, Snack dan Icecream!. Pastikan dalam peti sejuk korang bebas daripada makanan ringan tersebut jika nak matlamat membakar kalori tercapai okay!. Suka diingatkan makanan yang dianggap ringan ni sebenarnya 'membunuh' diet anda tau!

Makanan Tinggi Kalori Punca Diet Tak Menjadi

  • Tip 6 : Minum Air Sebelum Makan.

Okay tip ni Saya memang amalkan, salah satu sebabnya bagi mengelakkan diri Saya daripada tercekik semsa tengah makan dan yang paling penting adalah apabila kita minum segelas air sebelum makan ia membantu mengurangkan selera makan kita. Ini kerana bila air banyak dalam badan ia memberi kelebihan kepada tubuh sebenarnya. Secara tidak langsung boleh membantu untuk kurus. Tapi pastikan kita mengambil air kosong ye bukan air manis atau bergas. Baru la dapat membantu untuk kurus.

  • Tip 7 : Tanggani Malam Anda.

Tabiat berjaga hingga larut malam membuatkan seseorang cenderung untuk rasa lapar. Saya sendiri begitu. Mesti ada je kudapan atau jajan yang nak disumbat ke dalam mulut. Perkara seperti ini secara tak langsung apabila waktu tidur dah melepasi tengah malam, maka kecenderungan untuk rasa lapar itu tinggi. Oleh itu, jom sama-sama kita urus waktu tidur agar tabiat makan selepas tengah malam tidak terua mengganggu diet kita!


Selain amalkan tip-tip di atas, anda boleh juga amalkan pengambilan makanan tambahan seperti dibawah. Ia bertujuan membantu badan untuk memenhhi nutrien yang lopong didalam tubuh akibat diet. Ini kerana makanan tambahan semulajadi ini menggunakan konsep 3B dimana ianya memerlukan proses buang, bakar dan bina.. buang toksik yang berlebihan dalam badan kemudian bakar lemak-lemak degil seterusnya bina otot.


Cadangan Set Diet Yang Berkonsep 3B


Di bawah ini ada sebuah perkongsian melalui seorang Puan yang berjaya slim selepas bersalin kesan daripada pengambilan vitamin Sh4klee..Selamat menonton!





Kurus Selepas Bersalin Sampai Turun 20kg! Wow! from iReach HD on Vimeo.

Sebarang pertanyaan berkaitan produk boleh hubungi Saya disini:

Call/SMS/Whatsapp/Telegram:010-2114231
COD:Kayan/ Lekir/Sitiawan/Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia


Friday, 12 June 2015

MENGABAIKAN KEPENTINGAN SARAPAN MENGUNDANG KESAN NEGATIF TERHADAP TUMBESARAN KANAK-KANAK...

Sesetengah orang menganggap tidak ambil sarapan adalah perkara biasa terutama bagi Kanak-kanak. Walhal hakikat sebenarnya, mengabaikan kepentingan sarapan mengundang kesan negatif terhadap tumbesaran Kanak-kanak. Ini kerana pengambilan sarapan sangat penting. Berikut antara perkara asas yang perlu diketahui jika tidak ambil sarapan.

Sarapan boleh meningkatkan kepekaan menurut kajian yang dijalankan oleh Universiti of Bath dimana mereka menunjukkan perbezaan pelajar yang mengambil sarapan dan yang tidak mengambil sarapan dilihat lebih lesu dan tidak bermaya. Pengambilan sarapan dapat membantu meningkatkan keupayaan otak dan mengekalkan kepekaan kanak-kanak.

Kepentingan Sarapan


Tahap tenaga kanak-kanak boleh dipulihkan melalui sarapan. Oleh sebab itu sarapan lebih penting bagi kanak-kanak untuk pertumbuhan dan perkembangan otak dan tubuh. Ini kerana waktu tidur merupakan waktu kanak-kanak membesar dan 80peratus tenaga mereka hilang apabila mereka bangun pagi. Dengan bersarapan memberikan mereka 20peratus tenaga dan nutrien harian untuk menambah sumber tenaga.


Bersarapan mengurangkan tabiat makan snek sebab ia membantu kanak-kanak rasa kenyang dan kurang ambil snek yang tidak berkhasiat. Bila ambil sarapan yang tinggi protein akan meningkatkan tahap dopamin iaitu bahan kimia otak yang bertanggungjawab mengawal impuls supaya kurang nak makan snek.




CADANGAN VITAMIN KANAK-KANAK

Selain itu bila bersarapan ia mengurangkan risiko terdedah kepada penyakit kronik. Kanak-kanak yang tidak ambil sarapan mungkin mengalami masalah kekurangan serat, vitamin dan mineral.



Oleh itu sarapan sangat penting buat kanak-kanak. Ibu bapa juga boleh menyediakan makanan tambahan untuk tumbesaran kanak-kanak seperti Meal shakes, Omega Guard, Vitalea Children dan Chewable Vitamin C untuk keperluan nutrien kanak-kanak.


VITALEA FOR CHILDREN
Untuk sebarang pertanyaan bagaimana untuk dapatkan makanan tambahan kanak-kanak..Jangan segan untuk hubungi Saya disini okay..


                                                                FB: Wana Mohd Tahir

Call/SMS/Whatsapp/Telegram:010-2114231
COD:Kayan/ Lekir/Sitiawan/Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia





Thursday, 11 June 2015

10 TIP YANG HARUS DILAKUKAN APABILA ANDA MARAH

Pernahkan anda marah? Apa ye yang menyebabkan anda menjadi marah? Nak tahu tak perasaan marah atau berang adalah suatu keadaan emosi yang dialami oleh setiap orang. 

MARAH UNDANG MAUT


Nak tahu lagi...perasaan marah boleh melemahkan sistem imunisasi seseorang dan ianya boleh memberikan kesan kurang baik terhadap kesihatan jantung. Meh Saya kongsikan 10 tip yang harus dilakukan apabila anda marah. 



10 Tip Yang Harus Dilakukan Apabila Anda Marah:

■ Bertenang. Kira hingga 10, tarik nafas panjang dan mengucap.

■ Kenalpasti kenapa anda marah.
■ Elakkan daripada berkata sesuatu yang boleh menyakitkan hati atau menghukum orang lain.
■ Cuba dengar penjelasan orang lain.
■ Bercakap dengan seseorang yang boleh dipercayai untuk meluahkan perasaan marah anda.
■ Menangis dan menjerit sekuat-kuatnya.
■ Anda perlu beredar jika tidak dapat mengawal kemarahan.
■ Berlari di sekitar rumah sepantas mungkin.
■ Melukis atau bermain permainan video.
■ Melakukan aktiviti berkebun seperti mencabut rumput atau lalang.


♡♥♡ Banyakkan tips..rasa susah takleh nak ikut why not telan jer vitamin B Complex..settle..cool siket jiwa tu..best part ambik wudhuk n baca Quran..tu yg dituntut..(self reminder)




Jangan tak tahu pengambilan supplimen pun salah  satu perkara yang baik utk anda amalkan seperti contoh vitamin B Complex yang bertindak sebagai vitamin anti-stress. InshaAllah membantu.

VITAMIN ANTI-STRESS


Gambar di atas adalah salah satu vitamin yang bagus di amalkan sekiranya anda mengalami migrain dan tekanan. Nak tahu lebih banyak info lagi, anda boleh hubungi Saya disini..







Call/SMS/Whatsapp/Telegram:010-2114231
COD:Kayan/ Lekir/Sitiawan/Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia







Friday, 20 March 2015

:: ESP- Energizing Soy Protein: Kaya Sumber Protein::

Pengambilan protein membantu menghasilkan sel baru sekaligus mampu menyingkirkan sel mati dan sel lama yang ada dalam tubuh badan kita. Sejauhmana kebenarannya? Jom kita tengok apakah kelebihan dan kebaikan protein sebenarnya.

KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN

Badan kita pula terdiri daripada sel. Di mana dari sel terbentuklah tisu, kemudian dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem.Protein pula merupakan makanan kepada sel. Sekiranya sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus maka sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.

Hakikatnya protein boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekcang dan banyak lagi. Tetapi kandungan protein itu mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. 

PENTINGKAH PROTEIN?

Menurut Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein. Ini kerana 25% daripada badan kita berasal daripada Protein iaitu kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein.

Badan kita terdiri daripada :

  • 66% Air
  • 25% Protein
  • 8% Lemak
  • 1% Kobinasi Minerals dan Vitamin 100%

INFO UNTUK ANDA

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya Dr. Forest C. Shaklee telah berjaya membuat proses pengasingan soya pertama pada tahun 1970-an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan penemuan Dr. Forest C Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.


Manfaat ESP



SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)


ESP adalah makan utama dalam program Shaklee. Ia amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi dandihasilkan dari kacang soya. Ia membekalkan tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik. Ianya diproses dengan air bukan dengan bahan kimia bagi mengekalkan sumber semulajadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

ESP tidak mengandungi kolestrol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino penting yang diperlukan tubuh bagi mengekalkan tisu-tisu sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. ESP ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Ia juga tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

PROTEIN SOY SHAKLEE NON-GMO!

Kandungan protein soya dalam ESP tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO ( Non-Genetically Modified Organism) dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.


ESP Effect


KESAN KEKURANGAN PROTEIN

  • Anemia (kurang darah atau oksigen dalam darah)
  • Kidney disease (penyakit bua pinggang)
  • Liver ( penyakit hati)
  • High Cholestrol (kolestrol tinggi)
  • Low Blood Pressure ( tekanan darah rendah)
  • Low Blood Sugar (kandungan gula dalam darah rendah)
  • Nerve Instability ( Fungsi saraf tidak stabil)
  • Peptic ulcer ( Ulser perut dan usus)
  • Poor Wound healing ( Luka lambat sembuh)
  • Poor Blood circulation) ( Pengaliran darah yang tidak lancar)
  • Poor Vision ( Penglihatan kuarang baik)
  • Irritability (Badan menggeletar)
  • Fatigue (Letih lesu)
  • Weakness ( Lemah)
  • Water retention ( Tinggi kanduungan air dalam tisu badan)
  • Prolonged period of time retardation (Terencat akal)
  • Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

KELEBIHAN ESP INI IALAH:
  • Membantu mengekalkan kulit muda
  • Memberi tenaga
  • Mengurangkan pigmentasi
  • Diet yang mengenyangkan
  • Kulit cantik 
  • Membantu masalah kesuburan
  • Kesihatan jantung & prostat
  • Mengawal kolestrol
  • Mengekalkan paras gula dalam darah.
  • Menyokong kesihatan tulang yang kuat





SID: 947236
Fb: Nor Hawana Mohd Tahir
Blog:khyranaeemsvitastore.blogspot.com
Call/SMS/Whatsapp: 010-2114231
Email: cikwana@gmail.com
COD: Kayan/Lekir/ Sitiawan/ Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia