Friday, 20 March 2015

:: ESP- Energizing Soy Protein: Kaya Sumber Protein::

Pengambilan protein membantu menghasilkan sel baru sekaligus mampu menyingkirkan sel mati dan sel lama yang ada dalam tubuh badan kita. Sejauhmana kebenarannya? Jom kita tengok apakah kelebihan dan kebaikan protein sebenarnya.

KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN

Badan kita pula terdiri daripada sel. Di mana dari sel terbentuklah tisu, kemudian dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem.Protein pula merupakan makanan kepada sel. Sekiranya sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus maka sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.

Hakikatnya protein boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekcang dan banyak lagi. Tetapi kandungan protein itu mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. 

PENTINGKAH PROTEIN?

Menurut Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein. Ini kerana 25% daripada badan kita berasal daripada Protein iaitu kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein.

Badan kita terdiri daripada :

  • 66% Air
  • 25% Protein
  • 8% Lemak
  • 1% Kobinasi Minerals dan Vitamin 100%

INFO UNTUK ANDA

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya Dr. Forest C. Shaklee telah berjaya membuat proses pengasingan soya pertama pada tahun 1970-an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan penemuan Dr. Forest C Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.


Manfaat ESP



SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)


ESP adalah makan utama dalam program Shaklee. Ia amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi dandihasilkan dari kacang soya. Ia membekalkan tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik. Ianya diproses dengan air bukan dengan bahan kimia bagi mengekalkan sumber semulajadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

ESP tidak mengandungi kolestrol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino penting yang diperlukan tubuh bagi mengekalkan tisu-tisu sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. ESP ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Ia juga tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

PROTEIN SOY SHAKLEE NON-GMO!

Kandungan protein soya dalam ESP tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO ( Non-Genetically Modified Organism) dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.


ESP Effect


KESAN KEKURANGAN PROTEIN

  • Anemia (kurang darah atau oksigen dalam darah)
  • Kidney disease (penyakit bua pinggang)
  • Liver ( penyakit hati)
  • High Cholestrol (kolestrol tinggi)
  • Low Blood Pressure ( tekanan darah rendah)
  • Low Blood Sugar (kandungan gula dalam darah rendah)
  • Nerve Instability ( Fungsi saraf tidak stabil)
  • Peptic ulcer ( Ulser perut dan usus)
  • Poor Wound healing ( Luka lambat sembuh)
  • Poor Blood circulation) ( Pengaliran darah yang tidak lancar)
  • Poor Vision ( Penglihatan kuarang baik)
  • Irritability (Badan menggeletar)
  • Fatigue (Letih lesu)
  • Weakness ( Lemah)
  • Water retention ( Tinggi kanduungan air dalam tisu badan)
  • Prolonged period of time retardation (Terencat akal)
  • Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

KELEBIHAN ESP INI IALAH:
  • Membantu mengekalkan kulit muda
  • Memberi tenaga
  • Mengurangkan pigmentasi
  • Diet yang mengenyangkan
  • Kulit cantik 
  • Membantu masalah kesuburan
  • Kesihatan jantung & prostat
  • Mengawal kolestrol
  • Mengekalkan paras gula dalam darah.
  • Menyokong kesihatan tulang yang kuat





SID: 947236
Fb: Nor Hawana Mohd Tahir
Blog:khyranaeemsvitastore.blogspot.com
Call/SMS/Whatsapp: 010-2114231
Email: cikwana@gmail.com
COD: Kayan/Lekir/ Sitiawan/ Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia





Thursday, 19 March 2015

.::KUNJUNGAN KE MENARA CONDONG TELUK INTAN::.

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua. Moga sentiasa berada didalam lindungan dan rahmat-NYA.Entry kali ni nak share pengalaman apabila pertama kali berkunjung ke Menara Condong Teluk Intan.

Walaupun Saya orang Lekir tapi ni merupakan kali pertama menjejakkan kaki di Menara Condong ni tau..lucu je kan.. Sebenarnya, sempena cuti sekolah ni saja memenuhi aktiviti anak-anak. 

Okay, nak cerita serba ringkas sejarah terbinanya bangunan Menara Condong ni..Kalau dilihat rupa bentuk bangunan ini sebenarnya hampir sama dengan Menara Condong Pissa di Itali kan? 


Menara Jam Condong Teluk Intan
Menara  Condong Teluk Intan

Nak tahu faktor utama bangunan ini dibina iaitu pada tahun 1888 & 1895 berlaku banjir besar di Teluk Anson, kini dikenali Teluk Intan. Bangunan ini dijadikan tangki air iaitu tempat penyimpanan air sekiranya berlaku kemarau untuk penduduk setempat.

Bangunan Menara Jam Condong ini dibina oleh Leong Choon Chong. Menara Jam setinggi 15.5 m yang condongnya ke arah barat laut ini kelihatan seolah-olah mempunyai 8 tingkat dari luar..tetapi sebenarnya hanya 3 tingkat dan mempunyai 110 anak tangga sahaja.. 

Dataran Menara Condong

Anak-anak Saya dan sahabat baik Saya begitu teruja menaiki tangga Menara Condong ini. Tapi hanya di tingkat pertama dah mengadu nak turun disebabkan gayat.. hihi.

Kedudukan Menara Condong ini terletak ditengah-tengah bandar dan ianya dijadikan sebagai mercu tanda dan momentum sejarah untuk menjadi daya tarikan pelancong dan penduduk tempatan.


Anak-anak Kami

Apapun, pengalaman yang sangat menarik. Seronok bila Kami dapat berkongsi dengan anak-anak Kami tentang bangunan yang dilabelkan dibawah Unesco. Senibina yang tidak boleh diubahsuai struktur bangunannya.

Okay, sebelum menutup tirai entry kali ini..berbesar hati Saya nak bagitahu ni..sekiranya kawan-kawan yang berada di Teluk Intan dan berdekatan yang nak mengamalkan Supplimen Shaklee boleh la hubungi BFF Saya merangkap anak Shaklee Saya ni yer..


Pengedar Sah Shaklee Teluk Intan & Gopeng
Pengedar Shaklee Lekir & Pengedar Shaklee Teluk Intan Gopeng

Pengedar Sah Shaklee Teluk Intan & Gopeng

Kami sedia membantu untuk masalah kesihatan anda. Kawan-kawan diluar Lekir dan Perak yang masih takde idea untuk bercuti dengan anak-anak...bolehlah berkunjung ke Menara Condong Teluk Intan yer..

Sampai bertemu dilain entry..Sayang korang.. ♥♥♥


Hubungi Saya disini untuk Lebih Info & Order:

Call/SMS/Whatsapp/Telegram:010-2114231
COD:Kayan/ Lekir/Sitiawan/Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia

Sunday, 15 March 2015

.::^ TIPS ATASI GASTRIK SECARA SEMULAJADI DAN SELAMAT^::.

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua. Nak tanya ni...Siapa kat sini yang pernah alami gastrik masa mengandung?Ni pengalaman Saya la kan..setiap kali mengandung Saya memang mudah diserang gastrik. Ingat lagi masa mengandung,memang sengsara la juga menahan rasa sakit ni. Kesudahannya pergi klinik ambik ubat kapur yang warna putih tu..Saya panggil ubat kapur je.. :). Saya nak share dengan semua tips macamana nak atasi gastrik ni secara semulajadi dan yang penting ialnya selamat.

Okay, mesti semua nak tahu kan.. apa benda gastrik ni??  biar Saya terangkan secara ringkas..gastrik ni terjadi akibat daripada dinding permukaan didalam perut kita yang telah terhakis disebabkan oleh asid yang dikeluarkan oleh perut  untuk mencernakan makanan. Gastrik ni pula terbahagi kepada dua jenis iaitu gastritis dan ulser perut atau peptik. Gastritis adalah keradangan lapisan mukosa yang melapik dinding perut. Manakala Ulser perut atau peptik  ni terjadi pada lapisan sel yang lebih teruk berbanding gastritis..


Gastrik Kronik

Mesti semua nak tahu apa tanda-tanda gastrik ni kan? Okay, kat bawah ni antara tanda-tanda gastrik. So, lepas ni korang boleh periksa sendiri tahap kesihatan perut masing-masing yer.

  • Sakit dibahagian atas abdomen.
  • Rasa senak, berangin atau pedih ulu hati.
  • Rasa mual dan nak muntah.
  • Kembung, sendawa berulang kalu dan kerap kentut selepas makan
  • Berat badan turun sekiranya diperingkat teruk. 
Dah tahu tanda-tanda gastrik, Tentu nak tahu punca atau asbab gastrik ni kan..Antara punca-puncanya adalah

  • bila kita tak jaga waktu makan dengan betul atau bahasa mudah skip meal.. Saya la tu..kalau masa mengandung sebab takde selera. 
  • Tekanan pun boleh jadi punca gastrik ni.
  • Pengambilan ubat-ubat penahan sakit seperti Ponstan & Voltaren (dalam jangkamasa panjang)
  • Sejenis kuman iaitu Helicobacter Pylori (H pi lori)- kuman ni berupaya melemahkan lapisan mukosa.
  • Merokok & minuman keras - sebab asap rokok boleh mencederakan lapisan pertahanan.
Okay, kat bawah ni ada tips atasi gastrik secara semulajadi dan selamat:

  • Jaga pemakanan secara teratur & ubah gaya hidup selain makan ubat.
  • Berhenti merokok & minum minuman beralkohol.
  • Makan sedikit-sedikit tetapi kerap supaya perut tak kosong.
  • Kurangkan makanan berempah, bercili & masam.
  • Kurangkan minuman berkafein.
  • Ambil susu kerana susu bersifat alkali yang boleh kurangkan keasidan perut.
  • Kurangkan pengambilan makanan yang disifatkan berangin.
Selain daripada tips atasi gastrik di atas, kat bawah ni ada cadangan vitamin untuk penghidap gastrik.


Cadangan Vitamin Shaklee untukGastrik:


Vitamin Gastrik Semulajadi


ESP - Energizing Soy Protein - ESP merupakan sumber protein daripada kacang soya yang merupakan sejenis tumbuhan yang tinggi sifat alkali dimana ianya dapat meneutralkan keasidan dalam perut. Disamping itu, nutrien protein yang terkandung dalam ESP sangat membantu sel-sel badan yang baru bagi menggantikan sel-sel lama yang telah rosak akibat dihakis oleh asid hidroklorik berikutan proses pencernaan makanan.

Ostematrix - Merupakan supplement kalsium yang lengkap dengan Magnesium dan Vitamin D. Jadi pesakit gastrik disaran untuk mengambil susu atau kalsium. Ini kerana ianya bersifat alkali dan mampu meneutralkan asid yang telah memasuki asofogus dan menyebabkan pedih ulu hati.

Peppermint Ginger Plus - Mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dam jintan manis. Ianya memberikan rasa yang nyaman dan melegakan ketidakselesaan perut serta membuang angin dalam badan. Peppermint Ginger Plus juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan air panas untuk minuman herba semulajadi.

Okay kat bawah ni ada perkongsian daripada Puan Fara Hana  yang telah sengsara mengalami gastrik kronik selama sepuluh tahun. Apakah rahsia Puan Fara Hana kembali cergas dan bebas gastrik. Ikuti tips atasi gastrik secara semulajadi dan selamat oleh Puan Fara yer. Moga bermanfaat buat pembaca semua yer.

Sengsara Gastrik Kronik 10 Tahun Terubat Secara Tak Sengaja? Biar Betul... from iReach HD on Vimeo.

Hubungi Saya disini untuk info lanjut & order yer :)

Call/SMS/Whatsapp/Telegram:010-2114231
COD:Kayan/ Lekir/Sitiawan/Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia

Sunday, 8 March 2015

.:: ^TIPS KEMBALI MAKAN NASI SETELAH HAMPIR SETAHUN TAK MAKAN ^::.

Assalamualaikum dan Salam sejahtera buat pengunjung blog Khyranaeems Vitastore yang Saya sayangi..Entry kali ini Saya nak kongsikan tips kembali makan nasi setelah hampir setahun tak makan.

Kisah ini di ambil dari pengalaman pelanggan Saya sendiri. Seorang Ibu muda yang risau akan anak sulongnya yang berumur 4 tahun tidak mahu menjamah nasi..Saya boleh bayangkan macamane perasaan Ibu ini sebab Saya sendiri pernah mengalami masalah yang sama..dimana Puteri Saya sendiri cukup berkira nak makan nasi..Tapi kini tidak lagi..dah minta tak tentu waktu pulak ;)

Okey berbalik kepada kisah customer Saya tadi..suatu hari Akak ni whatsapps Saya bagitahu yang anaknya dah mula mintak nasi dan mengadu lapar.. Ya Allah..Syukur sangat..bila Saya baca mesej akak tadi. Dia bagitahu anaknya mintak buatkan mee la..walaupun permulaannya hanya makan bubur tapi itu sudah cukup menggembirakan hati si Ibu kan?

Bukan itu saja, malahan selsema anak customer Saya pun cepat baik. Jadi buat ibubapa diluar sana yang anak2 ada masalah yang sama macam customer Saya ni..sila lah sediakan Mealshakes dirumah. Cuba bagi anak2 syurga kita dengan snek semulajadi..

Testimoni Berjaya Mealshakes Shaklee
MEAL SHAKES (544G) RM 113.75


Sedikit info mengenai Meal Shakes:

  • Makanan segera yang rendah lemak & rendah glisemik yang mengandungi 19 vitamin dan mineral penting.
  • Sesuai untuk Kanak-kanak yang kurang selera makan, asthma, eczema, 
  • Sesuai untuk warga emas dan dewasa yang susah nuntuk menelan pil.
  • Supplemen tambahan buat ibu hamil yang tidak perlu diragui SEBAB Kanak-kanak seawal setahun pun boleh ambil so, untuk ibu hamil sangat lah digalakkan.
  • Boleh diambil seawal kehamilan dengan tujuan untuk melengkapkan kekurangan nutrisi dalam badan.
  • Meal shakes merupakan multivitamin dalam bentuk serbuk berperisa Vanilla, kaya serat, kalsium dan protein.




Berminat untuk info lanjut dan order? Hubungi Saya disini:

Call/SMS/Whatsapp/Telegram:010-2114231
COD:Kayan/ Lekir/Sitiawan/Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia