Saturday, 4 July 2015

RESEPI CHEESEKUT CAIR DIMULUT ENAK DITEKAK KHYRANAEEM

Assalamualaikum semua..Apa khabar? didoakan korang semua sihat dan dilindungi Allah SWT. Selamat menjalani ibadah puasa. Diam tak diam hari ni dah hari ke 17 seluruh umat Islam berpuasakan..Semoga puasa kita semua diterima Allah SWT. Sempena cuti Nuzul Al-Quran ni Saya plan nak buat cheesekut la untuk anak-anak syurga Saya..Bukan saja anak-anak yang suka makan..mak budak pun suka juga tau..meh Saya kongsikan resepi Cheesekut cair dimulut enak ditekak Khyranaeem..InshaAllah untuk korang jugak!! ;)

Salah satu aktiviti Saya di masa lapang adalah mencuba resepi yang simple macam Cheesekut ni la..Sebenarnya dah banyak kali juga la Saya buat..bila dah terror sikit Saya pun dengan slumbernya mengolah mengikut citarasa dan keinginan tekak kami anak-beranak...hihi. Saya suka gunakan biskut crackers deluxe original flavor dari Hup Sen..biskutnya yang lemak masin ni terasa bila kita gabungkan dengan creamcheese nanti..Okay kat bawah ni bahan-bahan yang Saya gunakan untuk Cheesekut.

Bahan-bahan CheesekutBiskut Deluxe Crackers Original Falavor (brand Hup Seng)
Fresh Milk Dutch Lady
Nestum
Milo
Oreo
Mealshakes
Susu pekat

Cara-cara nak buat Cheesekut ni macam ni ye..

Step 1. 
Korang kena putar Creamcheese dan susu pekat dalam 1/2 cawan dalam mixer atau blender (Kuguna blender saje)



Step 2.
Ambil loyang empat segi atau tupperware dan seangkatan dengannya untuk kita susun biskut.



Step 3
Dalam bekas lain tuangkan freshmilk ke dalam mangkuk untuk celup biskut selama 3 saat. (Just balik2 kan je)



Step 4.
Kini tiba proses menyusun biskut yang telah dicelup tadi..setelah selesai susun biskut untuk layer pertama,..masa ditunggu2 untuk mem'piping' creamcheese pun tiba..(tengok kat bawah)



Step 5. 
Selepas disapu creamcheese, korang boleh tabur kat atas creamcheese tadi dengan nestum ke, oreo ke, milo ke dan kalau ada Mealshakes Shaklee pun boleh tau..at least lain dari yang lain sikit.. 



* Kemudian korang ulang Step 2 hingga 5 sampai selesai okay:) Selamat mencuba!



Step 1 & Step 2


Step 3

Step 4 & Step 5

Done Cheesekut Ready To Eat


Okey, Selamat Mencuba Cheesekut dari Saya..Kalau korang nak tambah Snek sihat boleh letakkan Mealshakes diatasnya..Tak tau macamane nak dapatkan Mealshakes?? Boleh je terus menghubungi Saya disini


Call/SMS/Whatsapp/Telegram:010-2114231
COD:Kayan/ Lekir/Sitiawan/Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia

2 comments:

  1. Bestnya..tk pernah buat..senangnya..
    tp.creamchess tu guna yg mana kalau ada gmbr blh masukkan...coz tk pernah buat tk tahu.

    ReplyDelete
  2. Bestnya..tk pernah buat..senangnya..
    tp.creamchess tu guna yg mana kalau ada gmbr blh masukkan...coz tk pernah buat tk tahu.

    ReplyDelete