Friday, 24 March 2017

Biji Labu | Menghasilkan Interferon Semulajadi

Sapa suka makan labu kuning?biji labu suka?😁 kalau suka makan pun dah tentu kuaci biji labu kan?

Nutriferon Meningkatkan Sistem Imun

Jangan pandang rendah dengan biji labu tau. Biji labu ni banyak sangat khasiatnya. Ada kisah masa Nabi Yunus keluar dari perut ikan Nun. Badan Baginda jadi lemah dan tak bertenaga tau. Alhamdulillah biji labu ni lah penyelamat untuk baginda bertenaga kembali. Boleh rujuk Ayat 146: Surah As-Saaffaat. Labu kuning juga makanan kesukaan Nabi muhammad SAW.

Biji labu ni sebenarnya antara penggalak untuk tingkatkan sistem imun kita. Sebab biji labu ni boleh menghasilkan interferon semulajadi dalam tubuh kita. Ia juga merupakan satu-satunya interferon semulajadi didunia.

Penjual Shaklee Manjung

Biji labu juga telah diperakui oleh Organisasi kesihatan Dunia (WHO) kaya dengan sumber zinc yang baik. Selain tu biji labu ni tinggi antioksidan dan mengandungi vitamin E juga.

Biji labu mengandungi banyak asid lemak yang bermanfaat untuk kesihatan kita. Sebab ada asid oleic dan asid alfa-linolenik. Asid Oleic  dapat membantu untuk menurunkan kolestrol jahat (LDL) dan dapat meningkatkan tahap kolestrol baik (HDL). Ia juga bertanggungjawab menurunkan tekanan darah.

Manakala Asid Alfa-Linolenik(ALA) adalah salah satu asid lemak yang perlu diambil dari sumber makanan sebab ia boleh jadi salah satu komponen omega 3. Ada bukti mengatakan ia memberi kesan pencegahan kepada penyakita kardiovaskular.

Kalau nak tahu, biji labu ni merupakan salah satu bahan utama yang terdapat didalam Nutriferon Shaklee. Pada mereka yang nak amalkan detoks, jadikanlah Nutriferon sebagai salah satu supplemen detoks korang yer.

Ok nah nak belanja gambo masak lemak labu. Kelmarin baru pekena masak lemak kuning labu ni..sedap sangat. ☺

Nak nutriferon boleh hubungi Wana yer.
0109749611

#tsunamishaklee
#shakleemanjung

Wednesday, 8 March 2017

Apa Itu Necrosis dan Bagaimana Vivix Membantu Sel

Badan kita terdiri daripada sel-sel. Sel² ni pulak ada jangkahayatnya. Sel-sel ni akan mati melalui  2 cara iaitu:
Vivix Melindungi Sel Akibat Necrosis

πŸ“Œ Apoptosis- Sel mati bila dia rosak/ cedera.
πŸ“Œ Necrosis - Sel mati disebabkan oleh faktor luaran.

Kalau sel dalam badan kita ni mati melalui cara apoptosis ni takpe lagi. Tapi sebaliknya bila sel ni mati melalui cara Necrosis. Necrosis atau kata lain kewujudan sel abnormal dalam badan. Ni yang kita perlu takut.

Sebab bila sel abnormal ni yang patut mati tapi tak mati, dia akan menghasilkan sel-sel baru tapi bukan sel yang sihat tau. Sel-sel yang tak sihat. Sebagai contoh orang yang kena kanser. Biase dengar ada yang dah pulih dari kanser selepas dah lalui segala macam rawatan yang sepatutnya untuk kanser tapi boleh terjadinya kanser lagi.

Okey dalam kes ni, sel² abnormal tadi telah dimutasi dan terjadinya sel² cacat tapi jahat!. Dia jahat sebab duplicate sel² yang patut mati tapi tak mati. Faktor penyebab terjadinya sel abnormal ni adalah dari pendedahan terhadap toksin, radikal bebas, trauma, jangkitan dan macam² lagi.

So nak lindungi sel² kita ni supaya diberi cukup pernafasan, glucose semua tu kita kena lah amalkan Vivix. Sel ni pun macam kita jugak, nak kena ada oksigen. Takde oksigen tak dapatlah nak bernafaskan.

Tu sebab dalam Vivix ni ada bahan yang boleh baiki sel dan lindungi sel kita dari ancaman² luar yang boleh menyebabkan penyakit kronik tau.

Penjual Shaklee Manjung

Vivix ni bertindak melalui 4 Mekanisme iaitu:
πŸ“Pembaikan Sel
πŸ“ Perlindungan Sel
πŸ“ Tenaga Sel
πŸ“ Prestasi Sel

Bahan dalam Vivix tadi adalah RESVERATROL dan POLIFENOL. Bahan² ni telah terbukti keberkesanannya untuk melindungi sel² badan sebab telah melalui ujian klinikal dan yang lagi best dah dijalankan kajian iaitu terbukti dalam Landmark Study 2.

So, mengapa nak biarkan sel2 rosak tu terhasil lagi banyak sedangkan kita mampu untuk lindunginya dengan Vivix.

Jom Vivix!
Live Well Be Well!

#tsunamishaklee

Love,
Wana Mohd Tahir
010.9749611

Tuesday, 7 March 2017

Cara Atasi Anak Yang Dijangkiti Virus HFMD

Bulan Januari yang lepas, kaki dan bawah mulut anak naik biji-biji mengelembung air macam kat gambar bawah ni. Sehari sebelum tu dia demam. Confuse nak kata hfmd tapi dalam mulut takde doctor kata.Meh baca cara Wana atasi anak yang kena HFMD.
Pengedar Shaklee Manjung

Macam ni, masa tu Wana Pergi gak hospital doctor mula cakap chicken pox tapi ade la 2 biji je kat badan. Kesian jugaklah dia nak jalan pun tak boleh. Gi klinik n hospital dapat ubat sapu yang jenis krim dan yang macam kapur tu.

Tapi wana tak guna pun. Sebab wana pergi jumpa doc  untuk pastikan sakit ape jer. At last doc cakap jangkitan virus. Nasiblah sebelum Wana bawa pergi jumpa doc memang wana mandikan anak dengan basic H dan lepas mandi je sapu dengan herbal blend.

Memang buat yang tu je dalam masa 3, 4 hari tu. Alhamdulillah ada perubahan. Dalam seminggu dah 100% okey.

Kalau anak- anak korang ada masalah macam anak wana ni bolehlah try sapu dengan herbal blend n mandikan dengan basic H. Lepas tu bagi dia vitamin c untuk imun badan dia. Sangat membantu la.

Cara Atasi Anak Yang Dijangkiti Virus HFMD
INFO HFMD

Nak baca kisah anak bebas HFMD lagi? Meh klik sini. Korang kalau ada yang cari vitamin untuk HFMD boleh hubungi Wana yer. Wana ada buat COD di area Manjung, Lekir dan Sitiawan tau. Luar kawasan kita guna poslaju yer.


#sekadarberkongsicerita
#pengedarshakleemanjung

Wana|010.9749611

Monday, 6 March 2017

Sambal Petai Menggamit Kerinduan Bonda Tercinta

Salam Isnin uolls. Harini Wana cuti, so rasa nak share dengan koranglah resepi sambal petai arwah mak Wana. Sinple je masakannya tapi sambal petai ni betul-betul mengamit kerinduan pada bonda tercinta.
Penjual Shaklee Lekir

Biasa orang buat sambal petai kita buang kulitkan? Cara arwah maknWana pulak kami buat sekali dengan kulit tau. Kami potong halus-halus dulu petai tu. Tapi takde la sehalus potong bawang. Still ada rasa petai tu lagi.😁

Bila kita nak guna kulit petai ni kita kenalah basuh dulu cuci-cuci petainya. Tak kisahlah nak rendam ngan air garam ke ape kan. Tapi Wana guna basic H untuk rendam petai tu dulu. Bukan ape kita taknak la nanti termakan bendasing pulakkan.

Okey, back tu cara Wana nak buat sambal petai tadi. Selain dari petai, jangan lupa bawang besar dipotong kasar, cili kisar kemudian perasa. Sebelum tu korang kena goreng dulu petai yang telah dipotong tadi. Dan sebagai rencah tambahan boleh goreng ikan bilis jugak.

Actually takde exactly resepi pun. Lebih kepada campak-campak je resepinya. Tapi disebabkan air tangan arwah Mak, memang sedaplah sangatkan. Air tangan mak kan?takde tandingan. Betul kan uolls? Kasih ibu tiada tandingan kasih ayah dilupa jangan.😍

Korang, kalau nak try basic H pencuci multipurpose Shaklee. Korang boleh hubungi Wana yer? Wana Pengedar Shaklee di kawasan Manjung,Sitiawan dan Lekir. Nak pos pun boleh.☺

Dan jangan lupa try la resepi sambal petai Wana nanti yer. Bye.

Love,
Wana Mohd Tahir
0109749611

Saturday, 4 March 2017

Business Leaders Conference Shaklee|Moment Terindah

Alhamdulillah 18 Februari lepas Wana dapat jugak attend Shaklee Business Leaders Conference di Sunway Convention Center. Masih teringat-ingat ni aura positif BLC. Syukur sangat dapat pergi event gilang gemilang macam ni. Memang moment terindah 2017 la.

Penjual Shaklee Manjung

Semangat lain macam sangat. Bestnya dapat duduk berdiri sama-sama dengan Leader-leader dan Mentor-mentor otai dalam Shaklee tau. Semestinya Wana dibawah susur galur iReach la.

Bukan je disajikan dengan sharing dari yang empunya Shaklee iaitu Mr.Roger Barnett tapi siap didatangkan pulak Saintis hebat Shaklee iaitu Dr.Bruce Daggy. Best siap beliau share lagi kebaikan product Shaklee tau.

Masa ni terasa sangat beruntungnya la Wana menyertai Shaklee. Satu conference yang tak mention pun jumlah wang ribuan ringgit tapi dalam ni kami dapat capai satu idealogi insan² hebat ni berkongsi pengalaman kepada leader² yang hadir masa tu.

Yes!!this is #WhyIShaklee . InshaAllah terus fokus kedepan bersama Shaklee. Jom korang nak rasa macamana yang Wana rasa? Nak join susur galur iReach yang hebat ni? Hubungi Wana segera yer. Pancing akan diberikan sebaik saja korang menyertai kami.

🌿 Your SIDPro
Wana Mohd Tahir
010.9749611


Friday, 3 March 2017

Rezeki Tersangkut | Apakah Sebabnya dan Cara Melancarkan Rezeki

Assalamualaikum. Salam Jumaat. Wana doakan kalian yang sudi membaca coretan Wana beroleh kejayaan dan kesihatan yang baik dari Allah SWT. Aamiin.😍

Pagi ni nak berkongsi sedikit tips berkaitan rezeki. Pernah tak jadi kat diri sendiri bila pelbagai usaha dah buat untuk menjemput rezeki tapi rezeki masih jugak tak lekat. Rezeki ni berbagai² kan. Ada yang berbentuk wang, ada yang berbentuk kebahagiaan, ada anak². 

Kadang tu takde duit pun tapi hati masih boleh bertenang. Tu pun kategori rezeki jugak. Sesungguhnya nikmat yang Allah bagi kat kita ni terlalu luas untuk didustakan.

Saja nak berkongsi antara perkara yang menyebabkan rezeki susah nak dapat. Antaranya adalah:

1) Jauh hubungan dengan Pencipta.

 - bila kita jauh hubungan dengan Allah SWT macamana rezeki nak dekatkan. Contohnya tinggalkan solat. Tu salah satu tiang hidup kitakan. 

Allah SWT berfirman bermaksud : " Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah nescaya akan dibukakan jalan keluar baginya (dari sebarang masalah) dan akan dikurniakan rezeki dari sumber² yang tidak diduga.
 - Surah At- Talaq ayat 2&3-

2) Jauh hubungan Dengan Ibu bapa.

- Tanpa ibubapa siapalah kita kat dunia ni kan. Bila takde redha ibubapa tiadalah redha dari Allah SWT.

Rasulullah SAW bersabda : " Sesiapa yang berbuat baik kepada kedua ibubapanya nescaya sungguh bahagia hidupnya. Allah akan panjangkan umurnya ( apabila umur panjang rezeki juga bertambah)" - Hadith Riwayat Bukhari dan Hakim, daripada Mu'az bin Anaz.

3) Jauh hubungan sesama saudara

Rasulullah SAW bersabda : " Sesiapa yang ingin diluaskan rezekinya dan dipanjangkan umurnya hendaklah dia menghubungkan silaturrahim." - Hadith Riwayat Bukhari.

4) Tidak bersyukur dan mudah lupa.

- Apa jua bentuk usaha yang kita dah buat, jangan lupa bersyukur dan selebihnya bertawakal pada-NYA.

| Perkara² yang boleh menjemput Rezeki |

1) Perbanyakkan Istighfar setiap kali lepas Solat mahupun ketika lapang.

2) Perbanyakkan Selawat setiap hari.

3) Solat Fardhu awal waktu.

4) Solat Dhuha jadikan amalan sebab Rasulullah sendiri mendirikan solat 4 rakaat sebelum keluar bekerja. 

5) Solat Tahajjud.

6) Baca Al-Quran

7) Baca Surah Al- Waqiah

8) Sedekah

9) Berbuat baik pada kedua Ibubapa, anak², adik beradik dan saudara mara.

10) Amalkan ayat 1000 dinar.

Sebenarnya banyak sangat amalan menjemput rezeki ni. Kalau tak biasa boleh amalkan sikit² dulu. Yang penting kualiti dan istiqomah kita nak laksanakan amalan² ni semua. 

Moga perkongsian ni dapat manfaat buat Saya dan korang yang membaca sharing ni yer.😊😍

Love,
Wana Si Penjual Shaklee😘
010.9749611

Thursday, 2 March 2017

Sukar Hamil| Penantian 10Tahun Berakhir Bila Si Isteri Sah Hamil

Cahayamata adalah anugerah terindah bagi setiap pasanagan yang telah berkahwin. Setiap dari kita rezeki anak ini adalah berbeza-beza. Ada yang baru kahwin dah disahkan bunting pelamin. Ada juga yang dah lama berkahwin masih belum memiliki cahayamata. Wana nak kongsikan kisah pasangan ini yang menanti 10 tahun untuk si isteri kembali hamil anak kedua.

Pengedar Shaklee Lekir
Anak Adalah Anugerah Allah SWT

"Saya Daud Mohamad. Berumur 33 tahun, telah berkahwin 11 tahun yang lalu dan dikurniakan seorang anak kini berumur 10 tahun.

Setiap kali berjumpa dengan adik beradik dan saudara mara. Soalan yang pertama ditanya mesti soal anak. Bila lagi nak tambah anak? Takkan sorang je? Merancang ke?

Fuh sabar je lah yang tanya tu tak fikir langsung perasaan orang. Kesian kat isteri saya jadi stress bila orang tanya macam tu. Kadang-kadang yang tanya tu tak tengok batang hidung sendiri. Sebab ada yang tanya tu anak dia sendiri dah lama kahwin tapi masih belum dikurniakan anak. Emm tak tau nak cakap apa kan.

Jawapan yang biasa saya berikan “belum ada rezeki lagi dan Allah sebaik-baik perancang”. Saya dan isteri dah buat pemeriksaan doktor masing-masing tiada masalah.

Sebelum ni isteri makan produk Shaklee tak konsisten. Alhamdulillah sejak saya suruh wife minum Vivix konsisten selama sebulan lebih dan saya juga turut minum sekali. Akhirnya wife saya berjaya hamil setelah 10 tahun menunggu. Masa wife kata period tak datang lagi terus dia suruh saya beli pregnancy test. Alhamdulillah positif asbab minum Vivix dan semuanya dengan Izin Allah juga.

Testimoni Set Kesuburan Shaklee

Berkat kesabaran dan doa yang tak pernah putus. InsyaAllah kami bakal menimang cahaya mata yang kedua pada bulan Julai 2017 nanti. Kini kandungan isteri saya dah 4 bulan lebih. Moga segalanya dipermudahkan.

Bagi mereka yang belum dikurniakan anak. Cubalah Vivix sebagai ikhtiar. Vivix ni berfungsi untuk memperbaiki sel-sel tubuh kita yang rosak akibat dari pemakanan yang tak seimbang, radikal bebas dan gaya hidup yang tidak sihat. InsyaAllah apabila sel-sel tubuh kita elok, kesihatan kita bertambah baik. Dan pengambilan Vivix dapat membantu meningkatkan kesihatan kita secara menyeluruh. InsyaAllah.

Alhamdulillah. Inilah Shaklee Effect saya."

Syukur Allah beri peluang kepada pasangan ini untuk berikhtiarkan? Selagi kita yakin dengan Allah pasti ada jalan keluarkan.

Korang, jika ada kenalan korang atau sedara mara yang masih berikhtiar untuk hamil. Wana cadangkan untuk mencuba Set Kesuburan Shaklee dan dalam masa yang sama selitkan Vivix. Sebab Vivix salah satu minuman botanikal yang bagus untuk kita detox dan dapat memperbaiki sel tubuh yang rosak.

Set Kesuburan Shaklee
Testimoni Kesuburan Suami Isteri

Nak Vivix meh hubungi Wana yer. InshaAllah Wana sudi membantu. Wana juga merupakan Pengedar Shaklee di kawasan Lekir, Sitiawan dan Manjung. Luar kawasan Wana gunakan khidmat poslaju tau.

Wana Mohd Tahir
010.9749611

Wednesday, 1 March 2017

|Hashtag Pengedar Shaklee Lekir Buat Akak Subur!|

Assalamualaikum. Salam 1 Mac 2017. Moga pengunjung blog Wana berada dalam keadaan sihat semuanya. Permulaan Mac buat hati Wana berbunga-bunga tau. Mana taknya, gara-gara hashtag Pengedar Shaklee Lekir a.k.a #shakleelekir buat akak korang ni subur tau.😁 Subur dalam ertikata sebenar akak Wana dapat sponsor downline baru lah korang.


Pengedar Shaklee Manjung
Pengedar Shaklee Lekir, Sitiawan & Manjung


Paling best jiran sebelah kampung je pun, lagi win bila anak Wana yang sulong cakap " eh, Mama..ni Ustazah Kakak la". Allahuakbar kecik je dunia ni. Orang yang biasa kot kita tengok dan dengar nama. Tu lah namanya rezeki tak pernah salah alamat kan?

Dipendekkan cerita, korang yang berada di area Lekir, Sitiawan dan Manjung tu kalau nak atau tercari-cari kat mana boleh dapatkan vitamin Shaklee. Korang jangan segan silu nak hubungi Wana tau. Sebab Wana Pengedar Sah Shaklee kawasan korang ni. Kalau yang luar dari area Manjung Perak jangan risau ye, Wana boleh guna khidmat Poslaju untuk korang tau.

Janji korang hubungi Wana, kongsi apa masalah yang korang hadapi. InshaAllah Wana cuba konsult mengikut masalah kesihatan korang k.

Okey, bye.

Love,
Wana Mohd Tahir
010.9749611