Monday, 6 March 2017

Sambal Petai Menggamit Kerinduan Bonda Tercinta

Salam Isnin uolls. Harini Wana cuti, so rasa nak share dengan koranglah resepi sambal petai arwah mak Wana. Sinple je masakannya tapi sambal petai ni betul-betul mengamit kerinduan pada bonda tercinta.
Penjual Shaklee Lekir

Biasa orang buat sambal petai kita buang kulitkan? Cara arwah maknWana pulak kami buat sekali dengan kulit tau. Kami potong halus-halus dulu petai tu. Tapi takde la sehalus potong bawang. Still ada rasa petai tu lagi.😁

Bila kita nak guna kulit petai ni kita kenalah basuh dulu cuci-cuci petainya. Tak kisahlah nak rendam ngan air garam ke ape kan. Tapi Wana guna basic H untuk rendam petai tu dulu. Bukan ape kita taknak la nanti termakan bendasing pulakkan.

Okey, back tu cara Wana nak buat sambal petai tadi. Selain dari petai, jangan lupa bawang besar dipotong kasar, cili kisar kemudian perasa. Sebelum tu korang kena goreng dulu petai yang telah dipotong tadi. Dan sebagai rencah tambahan boleh goreng ikan bilis jugak.

Actually takde exactly resepi pun. Lebih kepada campak-campak je resepinya. Tapi disebabkan air tangan arwah Mak, memang sedaplah sangatkan. Air tangan mak kan?takde tandingan. Betul kan uolls? Kasih ibu tiada tandingan kasih ayah dilupa jangan.😍

Korang, kalau nak try basic H pencuci multipurpose Shaklee. Korang boleh hubungi Wana yer? Wana Pengedar Shaklee di kawasan Manjung,Sitiawan dan Lekir. Nak pos pun boleh.☺

Dan jangan lupa try la resepi sambal petai Wana nanti yer. Bye.

Love,
Wana Mohd Tahir
0109749611

1 comment: