Monday, 24 April 2017

Rahsia Jurutera Wanita Ini Bebas Dari Slip Disc dan Prolong Period

Ini kisah seorang jurutera wanita yang pernah mengalami masalah slip disc dan prolong period yang berpanjangan suatu masa dulu. Tapi kini telah temui penyelesaiannya. Jom kita korek rahsia beliau.
Cara Rawat Slip Disc

Saya Siti Roziana Bt.Alias, berumur 33 tahun dan merupakan ibu kepada 3 orang cahaya mata. Saya seorang WAHM dan kini menetap di Puchong.

Saya seorang yang agak aktif  ketika di universiti dahulu. Bola jaring, kayak dan aktiviti rekreasi lasak menjadi pilihan ketika itu. Pendek kata..jatuh terseliuh, lebam dan injured dah jadi rutin saya. Akibatnya belakang mula rasa sakit hingga ke tapak kaki.

Pernah juga saya pergi mengurut kerana kecederaan yang saya alami  tetapi kerana tempat mengurut itu agak jauh dari Universiti itu sekali sahaja  saya kesana. Dan saya pendam sakit itu kononnya tak mahu terlalu memikirkannya dan berharap ia akan baik sendiri suatu hari nanti

Tuntutan kerjaya saya sebagai Jurutera Rangkaian  memerlukan saya banyak  keluar pejabat dan pergi ke tempat pelanggan kami. Oleh kerana kerja saya melibatkan pemasangan kabel, perkakasan IT dan  computer.

Makanya kebanyakan barang itu saya akan angkat sendiri selagi terdaya. Tanpa saya sedari sakit itu datang semula. Paling ketara di bahagian belakang hinggalah ke tapak kaki. Berdenyut-denyut dan sungguh menyakitkan.

Jadi apabila saya mula rasa sakit. saya akan makan  ubat tahan sakit yang diberikan doctor. Memang lega.namun ia hanya berkesan untuk sementara waktu.

Hendak dijadikan cerita, pada tahun 2013  sakit belakang saya menjadi amat kronik. Sakit hingga saya berjalan mengengkang ke hospital kerana terasa amat perit di bahagian pinggang, punggung dan kaki. Jika saya berjalan seperti orang normal. sepertinya ada sesuatu mencucuk-cucuk belakang dan kaki saya.

Suami cadangkan saya refer terus ke pakar Ortopedik kerana keadaan saya yang amat merisaukan nya. Bila sesi soal jawab dengan pakar. pakar menegur saya kerana membiarkan masalah belakang saya yang berlarutan  tidak dirawat sehingga 9 tahun lamanya.Pelik juga katanya saya boleh tahan sakit sebegitu..huhuhu..

Beliau menjalankan beberapa ujian dan hasil dari ujian MRI mendapati tulang L4 saya telah terkeluar sedikit atau dalam istilahnya Slip Disc. Kata doctor itulah yang menjadi punca kepada sakit belakang saya selama ini dan ia masih belum di tahap kritikal.

Saya ditahan wad selama seminggu dan menjalani beberapa sesi fisioterapi dan ia mendatangkan sedikit kelegaan. Namun kata doctor saya tidak boleh terlalu lasak dan mengangkat benda berat kerana masalah slip disc saya itu. Sedih mendengarnya kerana saya sedar sebagai seorang pekerja/ ibu pasti banyak perkara yang akan terbatas nanti.

Disebabkan tuntutan kerja yang agak sibuk ketika itu saya tidak menumpukan proses penyembuhan fisioterapi yang telah dijadualkan doctor, namun saya cuba ikhtiar dengan cara lain yang saya rasa fleksibel dengan diri saya.

Saya  bertanyakan kepada rakan dan juga mencari di internet . Saya lihat ramai orang bercerita tentang  khasiat Vivix yang telah membantu ramai pesakit kronik untuk kembali sihat. Jadi tanpa berlengah lagi. tanpa berkira kira berapa harga sebotol Vivix itu saya terus membeli sebotol Vivix dan juga GLA ( Saya consume serentak dengan Vivix kerana saya turut mengalami masalah prolong period)

Awal ambilan saya kena healin crisis yang teruk juga.pening kepala, tak sedap badan, rasa nak demam.. tapi saya tabahkan hati juga untuk habiskan sebotol.

Perubahan yang mula-mula saya rasai, apabila Prolong Period saya yang tak berhenti selama 6 bulan (dimana seiring dengan sakit slip disc) berhenti serta merta. (Prolong period ini  tidak tahu apa  puncanya kerana saya disahkan tiada cyst dan fibroid oleh Doctor O&G.)

Perubahan ini turut disedari oleh suami. Katanya saya nampak sihat berbanding dulu dan tidak lagi mengadu sakit belakang setiap malam

Set Prolong Period

Dan syukur pada anugerah yang tak terhingga dariNya yang saya hamil anak kami yang ketiga.Saya  alahan diawal kehamilan namun tiada sakit pinggang /belakang yang teruk  seperti dua kali kehamilan sebelum ini. Dengan asbab Vivix dan GLA, slip disc dan prolong period saya sembuh.  Badan saya sihat dan segar. Malah sentiasa bertenaga. Terima kasih Allah..terima kasih Vivix kerna kembalikan semula nikmat sihat pada diri saya.

Jika korang atau kenalan saudara-mara yang mengalami masalah seperti Puan Roziana, korang boleh hubungi Wana seperti alamat tertera di bawah atau boleh membuat belian secara online.


Wana Mohd Tahir | 010.9749611
Email: cikwana@gmail.com

COD: Batu 6 Caltex|Giant Hypermarket Manjung.

 BELI ONLINE




Wednesday, 19 April 2017

Tips Si Manja Kekal Bertenaga Biarpun Seharian Berpuasa

Ahlan wa Sahlan Ya Ramadhan. Tak sampai sebulan je lagi umat Islam bakal menyambut kedatangan Ramadhan Al-Mubarak. Wana nak kongsikan tips untuk si manja kekal bertenaga biarpun seharian berpuasa.

Tips Melatih Anak-anak Berpuasa

Menurut psikologi Islam, kanak-kanak yang berumur 4 hingga 7 tahun dah elok untuk diajar berpuasa. Tapi ianya janganlah terlalu drastik seperti orang dewasa yang berpuasa. Sebab kanak-kanak ni bukan semua yang faham tentang puasa ni.

Sebaiknya kita selaku ibubapa ajar mereka dengan melakukan ibadah puasa bersama-sama. Dalam masa yang sama kita jelaskan pada si manja kita apa kebaikan berpuasa. Kongsikan dengan mereka apa nikmat yang mereka dapat bila mereka berpuasa. Jangan fokus pada balasan buruk. 

Lagi satu, anak-anak kita ni mesti sukakan ganjaran. Sebagai contoh bila anak kita puasa genap 30 hari dipenghujungnya nanti kita hadiahkan lah dengan sesuatu yang mereka nak. Bukan bermakna kita nak galakkan mereka dengan habuan selepas buat sesuatu perkara. 

Tapi kita cuba untuk mendidik mereka akan kelebihan orang yang berpuasa dan dalam masa yang sama kita dah terapkan pada mereka setiap orang yang solat pasti akan berpuasa. Wana dulu seawal 6 tahun dah pandai berpuasa tau. Kini giliran Wana untuk mendidik anak Wana pula supaya berpuasa.

Wana nak kongsikan beberapa tips untuk si manja kita kekal bertenaga biarpun mereka berpuasa disiang hari. Pertama sekali, kita hendaklah melatih mereka untuk bersahur. Supaya mereka tak rasa lemah bila mereka melakukan aktiviti sepanjang hari.

Kedua, sebolehnya galakkan mereka untuk makan buah kurma. Kita sendiri tahu khasiat buah kurma terlalu banyak. Kurma juga kaya dengan vitamin c, protein, serat dan banyak lagi.

Ketiga, ibu ayah boleh sediakan mereka dengan minuman yang kaya protein seperti Set Mighty 3 Gem. Kalau nak tahu set mighty 3 ni bukan je sesuai untuk anak-anak kita, malah ianya sesuai untuk seisi keluarga tau. 

Ia sangat membantu tambahan menjelang puasa ni. Suami, ibu hamil, ibu menyusu bayi, mak ayah kita yang berusia emas dan yang penting sesuai untuk anak-anak kita yang baru nak belajar puasa tu.

Set Mighty 3 Shaklee

Kebaikan Set Mighty 3 Gem

i) ESP (Energizing Soy Protein)

Ia didatangkan dalam bentuk serbuk yang diperbuat dari 100% non-GMI Soy Protein yang lengkap dengan asid amino perlu. Kesan positif dari pengambilan minuman ini ialah:

- Membantu membekalkan tenaga berpanjangan
- Membantu kita untuk melapik perut dan menahan lapar kerana ianya membantu menghasilkan mukosa sebagai pelindung kesan asid hidroklorik didalam perut.
- Dapat mengelakkan rasa kepedihan perut dan juga pedih ulu hati. Sangat sesuai bagi yang menghidapi gastrik.

ii) Meal Shakes

- Membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 jenis vitamin & mineral yang penting.
- Sumber yang kaya dengan kalsium dan serat. Membantu mengatasi masalah sembelit sempena bulan puasa ini.
- Memelihara kesihatan melalui kandungan vitamin dan mineral penting yang diperlukan badan setiap hari yang selalunya sukar dipenuhi melaluu sajian berbuka dan sahur kita.

iii) Performance Drink

- Performance drink pula, ianya mempunyai rasa oren yang menyegarkan.
- Mengurangkan rasa dahaga melalui rumusan ekslusif Opticarb memberi kita Karbohidrat bagi daya ketahanan & elektrolit bagi penghidratan semula dengan segera.
- Membekalkan bendalir & elektrolit yang penting untuk membantu mencegah penyahidratan.
- Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula darah yang penting bagi tenaga otot dan oaras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar.

Credit to: mamaqaireen.com

Baguskan Set Mighty 3 Gem ni. Macam biasa pada yang nak dapatkan set ni jangan lupa hubungi Wana yer.

Wana Mohd Tahir | 010.9749611
Email: cikwana@gmail.com

COD: Batu 6 Caltex|Giant Hypermarket Manjung.



Tuesday, 18 April 2017

Kelulusan KKM | Shaklee Pun Ada, Ini Caranya

Kelulusan KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia). Jika korang tahu, setiap produk kesihatan mahupun kosmetik mestilah melalui piawaian dan mendapat kelulusan KKM terlebih dahulu. Shaklee pun turut melalui proses ini. Di sini Wana nak tunjuk cara bagaimana nak buat semakan produk Shaklee ada kelulusan KKM atau tidak.

Sebelum tu, Wana nak kongsikan dengan korang sesuatu produk yang telah mendapat  Kelulusan dari KKM mesti dimulakan  MAL dan 8 digit dibelakang dan diikuti 2 abjad dibelakang. Setiap abjad mempunyai kategori tersendiri seperti dibawah ini.

Kategori Pendaftaran Produk
A – Ubat mengandungi racun terkawal

X – Ubat yang tidak mengandungi racun terkawal /OTC
T – Ubat tradisional
N – Suplemen kesihatan
C-Company berdaftar

Produk yang mendapat kelulusan Shaklee mestilah mengandungi sticker hologram Meditag dan nombor pendaftaran dari KKM. Ia bertujuan untuk membezakan sesuatu produk itu sama ada original ataupun fake. Yang pastinya produk Shaklee adalah original.

Hologram adalah salah satu cara utk kkm menentukan keaslian produk yang ada di pasaran untuk keselamatan pengguna. 

Selalunya hologram bersifat lut sinar bewarna kebiruan. Di hologram ada nombor kkm produk mengikut kategori teesensiri samada makanan, produk kesihatan dan lain-lain. 

Perbezaan hologram palsu dan original adalah yang original garisnya melintang dari atas ke bawah. Emboss asli kasar berbanding tiruan. Warna holgram lebih tajam berbanding tiruan yang pudar.

Meh Wana tunjuk 4 langkah mudah untuk kenalpasti produk Shaklee ni dapat kelulusan KKM atau tidak.

Wana ambik contoh OSTEMATRIX SHAKLEE (NO.PENDAFTARAN:KKM: MAL 07081510XC)

Kelulusan KKM
Sticker Hologram dari KKM

    
Penjual Shaklee Manjung
No. Pendaftaran Kelulusan KKM MAL 07081510XC

Langkah 1:
Klik website ini. www.npra.moh.gov.my terlebih dahulu.

Langkah 2:
Pilih Quest Product Search




Langkah 3:
Masukkan No.Pendaftaran Produk yang ingin dibuat semakan KKM 


Langkah 4:
Boleh klik link No.Pendaftaran KKM untuk lebih lanjut.



Mudahkan untuk kita buat semakan kelulusan KKM berkaitan produk Shaklee? Jadi lepas ni, korang jangan ragu-ragu nak makan vitamin Shaklee ye. Ia bukan saja mempunyai status HALAL tapi ada kelulusan KKM yang lengkap dengan sticker hologram lagi.

Pada yang berdekatan di kawasan Lekir, Sitiawan dan Manjung. Sekiranya ingin mendapatkan produk Shaklee, korang boleh hubungi Wana melalui whatsapp http://Wanajualshaklee.wasap.my

Wana Mohd Tahir | 010.9749611
Email: cikwana@gmail.com
COD: Batu 6 Caltex|Giant Hypermarket Manjung.





Monday, 17 April 2017

SIJIL HALAL SHAKLEE 2017

Buat pengetehauan semua, Produk Shaklee memiliki status halal yang telah dikeluarkan oleh satu badan iaitu ISA (Islamic Services of America). Ianya diiktiraf oleh JAKIM. 

Sijil Halal Shaklee Terkini
SIJIL HALAL 2017

Kenapa bukan Jakim yang keluarkan status halal?

Shaklee merupakan produk dari United State of America. Bila diluar negara, penduduknya berbilang bangsa. Bukan orang Melayu yang beragama Islam sahaja disana.Jadi kita hendaklah mengikut piawaian yang telah ditetapkan oleh negara pengeluar.

Status Halal ini diukur dari segenap aspek. Antaranya bahan-bahan atau elemen-elemen yang digunakan mestilah tidak membahayakan pengguna. Syukurnya produk Shaklee adalah daripada sumber semulajadi.

Di sini Wana kongsikan Sijil Halal Shaklee terkini. Dan dalam masa yang sama korang juga boleh semak status Shaklee di direktori web JAKIM. Semoga membantu korang semua ye. Jadi jangan takut untuk mencuba produk Shaklee ye.

Penjual Shaklee Manjung

Pada yang berdekatan di kawasan Lekir, Sitiawan dan Manjung. Sekiranya ingin mendapatkan produk Shaklee, korang boleh hubungi Wana melalui whatsapp http://Wanajualshaklee.wasap.my

Wana Mohd Tahir | 010.9749611
Email: cikwana@gmail.com
COD: Batu 6 Caltex|Giant Hypermarket Manjung.