Wednesday, 19 April 2017

Tips Si Manja Kekal Bertenaga Biarpun Seharian Berpuasa

Ahlan wa Sahlan Ya Ramadhan. Tak sampai sebulan je lagi umat Islam bakal menyambut kedatangan Ramadhan Al-Mubarak. Wana nak kongsikan tips untuk si manja kekal bertenaga biarpun seharian berpuasa.

Tips Melatih Anak-anak Berpuasa

Menurut psikologi Islam, kanak-kanak yang berumur 4 hingga 7 tahun dah elok untuk diajar berpuasa. Tapi ianya janganlah terlalu drastik seperti orang dewasa yang berpuasa. Sebab kanak-kanak ni bukan semua yang faham tentang puasa ni.

Sebaiknya kita selaku ibubapa ajar mereka dengan melakukan ibadah puasa bersama-sama. Dalam masa yang sama kita jelaskan pada si manja kita apa kebaikan berpuasa. Kongsikan dengan mereka apa nikmat yang mereka dapat bila mereka berpuasa. Jangan fokus pada balasan buruk. 

Lagi satu, anak-anak kita ni mesti sukakan ganjaran. Sebagai contoh bila anak kita puasa genap 30 hari dipenghujungnya nanti kita hadiahkan lah dengan sesuatu yang mereka nak. Bukan bermakna kita nak galakkan mereka dengan habuan selepas buat sesuatu perkara. 

Tapi kita cuba untuk mendidik mereka akan kelebihan orang yang berpuasa dan dalam masa yang sama kita dah terapkan pada mereka setiap orang yang solat pasti akan berpuasa. Wana dulu seawal 6 tahun dah pandai berpuasa tau. Kini giliran Wana untuk mendidik anak Wana pula supaya berpuasa.

Wana nak kongsikan beberapa tips untuk si manja kita kekal bertenaga biarpun mereka berpuasa disiang hari. Pertama sekali, kita hendaklah melatih mereka untuk bersahur. Supaya mereka tak rasa lemah bila mereka melakukan aktiviti sepanjang hari.

Kedua, sebolehnya galakkan mereka untuk makan buah kurma. Kita sendiri tahu khasiat buah kurma terlalu banyak. Kurma juga kaya dengan vitamin c, protein, serat dan banyak lagi.

Ketiga, ibu ayah boleh sediakan mereka dengan minuman yang kaya protein seperti Set Mighty 3 Gem. Kalau nak tahu set mighty 3 ni bukan je sesuai untuk anak-anak kita, malah ianya sesuai untuk seisi keluarga tau. 

Ia sangat membantu tambahan menjelang puasa ni. Suami, ibu hamil, ibu menyusu bayi, mak ayah kita yang berusia emas dan yang penting sesuai untuk anak-anak kita yang baru nak belajar puasa tu.

Set Mighty 3 Shaklee

Kebaikan Set Mighty 3 Gem

i) ESP (Energizing Soy Protein)

Ia didatangkan dalam bentuk serbuk yang diperbuat dari 100% non-GMI Soy Protein yang lengkap dengan asid amino perlu. Kesan positif dari pengambilan minuman ini ialah:

- Membantu membekalkan tenaga berpanjangan
- Membantu kita untuk melapik perut dan menahan lapar kerana ianya membantu menghasilkan mukosa sebagai pelindung kesan asid hidroklorik didalam perut.
- Dapat mengelakkan rasa kepedihan perut dan juga pedih ulu hati. Sangat sesuai bagi yang menghidapi gastrik.

ii) Meal Shakes

- Membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 jenis vitamin & mineral yang penting.
- Sumber yang kaya dengan kalsium dan serat. Membantu mengatasi masalah sembelit sempena bulan puasa ini.
- Memelihara kesihatan melalui kandungan vitamin dan mineral penting yang diperlukan badan setiap hari yang selalunya sukar dipenuhi melaluu sajian berbuka dan sahur kita.

iii) Performance Drink

- Performance drink pula, ianya mempunyai rasa oren yang menyegarkan.
- Mengurangkan rasa dahaga melalui rumusan ekslusif Opticarb memberi kita Karbohidrat bagi daya ketahanan & elektrolit bagi penghidratan semula dengan segera.
- Membekalkan bendalir & elektrolit yang penting untuk membantu mencegah penyahidratan.
- Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula darah yang penting bagi tenaga otot dan oaras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar.

Credit to: mamaqaireen.com

Baguskan Set Mighty 3 Gem ni. Macam biasa pada yang nak dapatkan set ni jangan lupa hubungi Wana yer.

Wana Mohd Tahir | 010.9749611
Email: cikwana@gmail.com

COD: Batu 6 Caltex|Giant Hypermarket Manjung.



No comments:

Post a Comment