Tuesday, 8 August 2017

Resepi Overnight Oats Mudah dan Lazat

Hai, korang. Harini saja la nak berkongsi resepi overnight oat cara akak wana. Lama dah nak buat tapi nya tak terbuat² juga. Jadi semalam semangat rajin tu datang dan bahan² memang dah ada pun, makanya terhasillah ia.

Overnight oats simple

Biase la nak mengubah cara makan yang biasa kepada yang sihat ni memang macam² dugaannya. Yang sihat tu biasanya kurang enak di tekak. But its ok its orite, kita kasi belajar..InshaAllah sooner or later benda tu akan jadi biasa la. Nak ngan tak nak je. Akak tak cakap org lain, tuju kat diri sendiri jer. Kuat nau ngelatnya😜

Nah, akak share resepi yer.

Bahan² :

💪Rolled oat ( Guna dia sebab oat ni kalau dicampur air takde la kembang sangat, bukan ape kalau terlalu kembang takut tekak tak terima je😄)

💪Esp Shaklee (tokey shaklee kan, makanye guna la protein yg kita jual. Korang ade protein lain nak bubuh pun ok je)

💪Fresh milk (letak dalam secawan je, beli yg farm fresh tu sbb dia nature n pure dari ladang kan)

💪Chia seed ( bagus sebab ada kalsium dalam dia, sesuai utk diet juga)

💪 Plain yogurt ( beli brand farm fresh gak)

💪 Kismis & Kurma ( saje mix nak bagi manis, kebetulan banyak dalam freeze. Maklumlah org bagi berkotak² masa bulan puasa ritu😁)

💪 Gula melaka (sepatutnya letak la madu, tapi takde madu so hiris la sikit gula ni nk bg rasa manis² buah je😄)

💪 Buah anggur n ceri ( untuk aksesori jer- buah² beri ni kalau mix dalam over night oat memang sedap la. Seeloknya buah² yg tak keluarkan air banyak tau)

Shaklee Manjung

Settle mix semua tadi korang simpan la dalam freeze. Sok pagi boleh dah makan jadikan sarapan. InshaALLAH kenyang dan kejap sikit perut tu sementara nak lunch kan. Opps lupa plak, pastikan korang letak dalam bekas kaca utk dapatkan rasa sejuk yang lama n makan pun sedap je kat tekak yer.

Okey, sekian dulu #resepisihatakakwana untuk #sihatcaraireach . Selamat mencuba.

Pengedar Sah Shaklee
Wana Mohd Tahir | 010-9749611
#shakleemanjung

No comments:

Post a Comment